Etusivu » Blogi » Suomalaiset miesartistit tietävät missä rockista on kyse

Suomalaiset miesartistit tietävät missä rockista on kyse

  • tehnyt

Suomalaiset miesartistit sopivat rockiin kuin nyrkki silmään. Rock on meillä soinut 1950-luvulta lähtien, ja soinutkin itsensä pikkuhiljaa suoraan sydämiimme ja kansalliseen identiteettiimme. Rock soljuu suonissamme ja löytää itsensä ajoittain myös rap-, iskelmä- ja pop-kappaleista. Olemme tunnettuja ympäri maailman monen bändin ja artistin toimesta. Koko Eurooppa katsoi, kun Lordi rokkasi tiensä Euroviisujen voittoon, hirviömäisellä voimalla. Myös monet muut bändit ovat vieneet Suomen rock-sanomaa yli rajojemme, osa suurellakin menestyksellä ja vuosien suosiolla.

Rock-levy

Suomalaiset miesartistit murskaavat genrerajoja

Suomalaiset rap-artistit ovat uraauurtavia ja emme jää maailman kärjestä tässäkään genressä. Miehemme Suomessa ja maailmalla eivät kuitenkaan tyydy murskaamaan vain yhtä alaa, vaan valloittavat genressä kuin genressä. Varsinkin Vain elämää -sarjassa nähdään monen kauden verran rokkikukkoja laulamassa iskelmää ja rap-artisteja tulkitsemassa pop-taivaamme tähtien kappaleita. Monitaitoisuudesta ja luovuudesta kielii se, että kappaleiden uusista sovituksista tulee usein alkuperäisiä suurempia hittejä, joita soitetaan puhki radiossa. Suomi elää musiikille, ja musiikki suomelle.

Ehkä suosituin genrejä rikkova ilmiö viime vuosikymmeneltä on perinteisten joululaulujemme sovittaminen heviversioiksi. Raskasta joulua -levyt ovat koonneet yhteen Suomen kärkiartisteja, ja ainakin kirjoittajalle itselleen näistä uusista versioista on tullut joka jouluinen perinne. Onko mitään suomalaisempaa kuin Tulkoon joulu, mutta rouheasti ja painavana. Jos joulu on Suomessa instituutio, niin kyllä on myös hevimetalli. Meillä on enemmän hevibändejä asukasta kohti kuin missään muualla maailmassa.

Suomalaiset rap-artistit täyttävät stadioneja

Suomalaiset miesartistit ovat kautta aikojen keränneet ihmiset yhteen keikoille ja albumeita ostamaan. Nykyään huuto on niin kova, että kärkiartistit täyttävät kokonaisia stadioneita, moneen kertaan. Suomen kuumimmat rap-artistit esiintyvät tuhansille myös festareilla ympäri Suomen. Suomen musiikkiscene kasvaa jatkuvasti, ja saamme nauttia koko ajan uudistuvasta mutta kuitenkin vanhaa kunnioittavasta artistikirjosta. Suomen artistit tuntevat täällä juurensa, ja se näkyy sekä heidän kappaleissaan ja sanoituksissaan, että heidän musiikkiaan kuuntelevien fanien innossa ja määrässä.

Vaikka lavoille ja radioon nousee koko ajan uusia, hienoja artisteja, eivät jo kauemmin toimineet suomalaiset miesartistit ole poistumassa taka-alalle. Vaikka osa heistä ei enää keikkaile aktiivisesti tai edes tuota uutta musiikkia, Suomen kansa ei ole heitä unohtanut. Dingo, Eppu Normaali, Popeda ja Juice Leskinen soivat edelleen aktiivisesti, todistaen ettei suomirockin kultainen 80-luku todellakaan loppunut kun vuosikymmenet vaihtuivat.

Keikoilla yleisökin rokkaa

Rock’n’roll vaatii staminaa, ei vain esiintyjiltä, vaan myös yleisöltä. Keikoilla tunnelma vie mukanaan ja moshaaminen käy urheilusta. Jalat on hyvä olla kunnossa, varsinkin kun niiden päälle varmasti astutaan ainakin muutaman kerran. Vaivaisenluuleikkaus hinta on hyvä selvittää, jos kyseisestä vaivasta kärsii, jollei muuten, niin ainakin sataprosenttisen keikkafiiliksen takaamiseksi. Vaivaisenluut vaivaavat myös rock-sieluja, mutta niiden ei tule antaa vaikuttaa kenkävalintaan, keikalta pois jäämisestä puhumattakaan. Terveet jalat rokkaa!

Staminaa tarvittiin myös kun Cheek ilmoitti lopettavansa uransa. Huipulle on hyvä lopettaa, sanotaan. Jare hoiti tämänkin tuttuun, tyylipuhtaaseen tapaansa ja myi loppuun molemmat jäähyväiskonserttinsa minuuteissa. Lahden mäkimontussa raikui kesällä 2018, kun 30 000 innokasta fania hyppivät hurmiossa Cheekin viimeisessä spektaakkelissa. On helppo heittää hieno keikka kun on ladannut tiskiin vuosien varrella hittiä hitin perään. Timantit ovat ikuisia.

Suomalaiset miesartistit aloittavat nuorena

Sturm und drang -bändin jäsenet olivat aloittaessaan vain 15-16-vuotiaita teinejä. Se ei missään nimessä hidastanut heidän vauhtiaan, ja bändi nauttikin suosiota niin Suomessa kuin myös muualla Euroopassa ja Japanissa. Bändin yksi perustajajäsen ja laulaja André Linman kirjoitti kaikki bändin hitit yhdessä isänsä Patrickin kanssa, joka on myös tuttu nimi Suomen musiikin piireissä.

Myös Sturm und drang noudatti huipulla lopettamisen kaavaa ja bändi lopetti vuonna 2014, kun sen jäsenet löysivät muita mielenkiinnon kohteita. Bändin albumit ja monet singlet jäävät kuitenkin elämään eikä niiden soitto radiossa ole ainakaan vielä loppunut. A million nights saisi ainakin soida vielä miljoonasti.

Alussa oli suo, kuokka ja Jussi. Sitten saapuivat suomalaiset miesartistit ja musiikki, joka nykyään määrittää meidät kansana. Suomen musiikki on kautta aikojen ollut voimakasta ja tunteita kuohuttavaa, ja se kuuluu meillä juhlaan ja arkeen, suruun ja iloon. Bändit kuten HIM, The Rasmus ja Nightwish ovat vieneet Suomea maailmalle ja kotimaan tähtiartistit ovat viihdyttäneet suomalaisia loppumattomalla hittikavalkadilla. Suomalainen musiikki on elävä legenda!