Etusivu » Blogi » Suomalaiset bändit 2000-luvulla

Suomalaiset bändit 2000-luvulla

  • tehnyt
Rockyhtye keikalla

Suomalaiset bändit 2000-luvulla muistetaan siitä, että monet pääsivät yrittämään maailman valloitusta. Suomalaiset bändit olivat hiljalleen nousseet 1990-luvulla suosioon myös ulkomailla, mutta lopullinen läpimurto nähtiin 2000-luvun aikana. HIM, Rasmus, Bomfunk MC’s ja Nightwish löivät lopullisesti läpi, ja ne tunnetaan edelleen ympäri maailmaa. Vaikka suomalaisia yhtyeitä oltiin viety ulkomaille jo vuosikymmeniä, näin suurta suosiota ne olivat saaneet vain harvoin.

Suomalaiset bändit 2000-luvulla lauloivat englanniksi

Jos vertaa 2000-luvun menestyneitä yhtyeitä nykypäivään, yksi iso ero löytyy käytetystä kielestä. 2000-luvun suomalaiset bändit lauloivat suurimmaksi osaksi englanniksi, kun taas myöhemmin kehitys on johtanut siihen, että suomalaisten yhtyeiden laulukieli on pääosin suomi. Kansainvälisellä tasolla kilpailu on niin kovaa, että monet suomalaiset artistit ovat katsoneet järkevämmäksi laulaa omalla äidinkielellä kuin englanniksi.

Englanninkieliset yhtyeiden on helpompi menestyä siinä mielessä, että englantia puhutaan ympäri maailmaa. Näin ollen ihmisten on helpompi ymmärtää laulujen tekstejä kuin silloin, kun laulukielenä on suomi. On mielenkiintoista nähdä, alkavatko suomalaiset yhtyeet käyttämään englantia myös tulevaisuudessa. Musiikkimaailmassa tilanteet muuttuvat nopeasti, ja jo yksi hyvin menestynyt yhtye voi toimia esimerkkinä monelle muulle.

2000-luvun suomalaiset bändit alkoivat laulamaan suomeksi

Suomalaiset bändit 2000-luvulla olivat usein englanninkielisiä yhtyeitä, sillä ainakin suosituimmat bändit pyrkivät myös ulkomaan markkinoille. Muutos alkoi tapahtumaan hiljalleen 2000-luvun alun aikana, jolloin suomen kieli alkoi valtaamaan alaa yhä enemmän. Yksi syy tähän lienee suositut laulukilpailut, kuten Idols ja Popstars, jotka muuttivat paljon suomalaista musiikkiteollisuutta. Niissä pärjäsi aluksi myös englanninkielellä, mutta hiljalleen kilpailussa alettiin suosimaan suomen kieltä.

Suomalaiset bändit 2000-luvulla alkoivat kääntymään hiljalleen pois englannista, ja monet suosituimmat artistit alkoivat jo vuosikymmenen lopulla laulamaan suomeksi. Hyvä esimerkki tästä on Anna Abreu, joka pyrki aluksi kansainvälisille markkinoille englannin kielisillä lauluillaan. Myöhemmin hän vaihtoi kuitenkin suomenkieleen, ja on menestynyt varsin hyvin 2010-luvun aikana.

Nettisivut menestyksen takeena

Jotta kotimaassa tai maailmalla voi pärjätä, artisti tarvitsee paljon näkyvyyttä myös verkossa. Hostingpalvelu tarjoaa artisteille mahdollisuuden siihen, että verkko-osoitteena on yhtyeen tai artistin oma nimi. Hyvä ja helposti muistettava domain on ehdoton valtti, kun yhtyeet kilpailevat näkyvyydestä ihmisten keskuudessa. Monet 2000-luvun suomalaisen yhtyeen menestys olisi jäänyt saavuttamatta ilman hienoja verkkosivuja, joissa fanit saattoivat käydä katsomassa kuvia yhtyeen keikoista tai jopa keskustella bändin jäsenten kanssa.

Populaarimusiikki perustuu hyvin pitkälti siihen, kuinka paljon artisti saa näkyvyyttä. Koska kilpailu on niin kovaa, ihmisten huomiosta kilpaillaan mitä erilaisimmin tavoin. Ilman kunnollista näkyvyyttä verkossa voi olla varma, ettei artisti saavuta mahdollisia fanejaan. Tästä syystä verkkosivuihin ja sosiaalisen median kanaviin kannattaa panostaa, jotta suomalaista musiikki voidaan viedä tulevaisuudessa maailmalle.

Suomalaiset bändit 2000-luvulla Suomessa

Suomirock sai alkunsa 1980-luvulla, jolloin monet tutut nimet aloittivat oman musiikillisen uransa. Tunnetuimpia bändejä näistä lienee Eppu Normaali, joka on jatkanut pitkää uraansa aina näihin päiviin asti. Vaikka monet suomalaiset yhtyeet pyrkivät katsomaan ulkomaille 2000-luvun alussa, myös Suomen sisällä toimi useita merkittäviä yhtyeitä. Monet niistä alkoi järjestelmään suuren mittaluokan keikkoja, jotka järjestettiin esimerkiksi jäähalleissa tai stadioneilla.

2000-luvulla suomalaisessa musiikissa tapahtui hiljalleen muutos käytetyissä musiikkityyleissä. Perinteinen kitaramusiikki alkoi väistymään räpin ja elektronisen musiikin tieltä. Toki Suomessa tehtiin tuolloin ja tehdään vieläkin erittäin laadukasta kitaroihin perustuvaa musiikkia, mutta sen rinnalle kehittyi myös paljon muuta.

Suomalaiset bändit 2000-luvulla monipuolistuivat voimakkaasti, eikä Suomessa tehty enää ainoastaan metalli- tai rockmusiikkia. Monet yhtyeet pyrkivät kansainvälisempään soundiin ja pyrkivät hakemaan vaikutteita sen ajan pinnalle olleista yhtyeistä. Toisaalta taas niiden rinnalla toimi rock- ja metallimusiikkiin keskittyneitä yhtyeitä, jotka luottivat musiikissa perinteisiin instrumentteihin, kuten sähkökitaraan ja akustisiin rumpuihin. Tulevaisuuden kannalta on mielenkiintoista nähdä, mikä tulee olemaan seuraava trendi populaarimusiikin kohdalla.