Etusivu » Blogi » Peer Günt ja Backseat

Peer Günt ja Backseat

  • tehnyt
Peer Günt

Timo Nikki on oleellisessa asemassa tämän legendaarisen rockbändin synnyssä ja matkassa. Peer Günt syntyi vuonna 1976 ja tämän laulaja-kitaristin autosta löytynyt kukkakaupan esite toi bändille nimen. Nimi Peer Gynt on tuttu myös 1867 kirjoitetusta näytelmästä. Näytelmästä tuttua sävellystä Vuorenkuninkaan luolassa, bändi käyttää edelleen keikan alussa introna, kun he nousevat lavalle. Vielä 2000-luvullakin bändi niittää mainetta ja heidän klassikkohittinsä ovat löytyneet Top 200 biisit listalla.

1980-luvulla Peer Günt kilpaili Kolmatta naista vastaan Rockin SM-kisoissa ja voitti lopulta joutuen ensin tasatilanteeseen heitä vastaan. Tämän jälkeen yhtye oli suuremmassa suosiossa kuin koskaan. He tekivät vielä kolme albumia lisää ja myivät niillä jokaisella kultaa.

Backseat of a Trans Am

Backseat on biisi, josta lähes kaikki aikuisemmat tuntevat edes kertosäkeen melodian. https://sturmunddrang.fi/suomirock kukoisti silloin ja kukoistaa edelleenkin, tyyli muuttuu vain ajan saatossa. Mutta moniko tietää, että vaikka kappaleessa lauletaankin Trans Amin takapenkistä, on puheiden mukaan tarinan idea kuitenkin lähtenyt Nikin Fiat 127 takapenkiltä.

Keikkatahti oli huippuvuosina hurja ja Peer Günt heittikin jopa 150 keikkaa vuodessa. 1990-luvulla tahti hieman hidastui muiden projektien astuessa bändin jäsenten kuvioihin, mutta silti keikkoja pyöräytettiin parhaimmillaan 70 vuodessa. 2000-luvun alussa bändi jäi tauolle, joka ei kuitenkaan kestänyt kovinkaan kauaa, sillä jo 2002 he keskittyivät taas täysillä Peer Güntin eteenpäin viemiseen.

Kultalevyä kultalevyn perään

Albumeita bändi on julkaissut 11, näiden lisäksi jokunen kokoelma levyt ja toki myös pari DVD:tä on livekeikoista julkaistu. Kolme ensimmäistä albumia myivät kaikki kultaa.

  • Peer Günt, julkaistu 1985
  • Backseat, julkaistu 1986
  • Good girls don’t.., julkaistu 1987

Peer Günt nykypäivänä

Bändi on edelleen voimissaan ja keikkaileekin hiljakseen, sen minkä pystyy. Jäsenet Timo Nikki, Pete Pohjanniemi ja Sauli ”Sakke” Koivula heittävät vuosittain edelleen jokusen kymmentä keikkaa vanhalla voimalla sävytettynä. Keikoilla ei ole mitään erikoisia temppuja odotettavissa, vain sitä itseään eli taattua Günt laatua.

Timo Nikki tuskin arvasi bändiä perustaessaan yli 40 vuotta sitten, mihin kaikkeen se tie johtaa. Fanit ovat kuitenkin uskoneet menestykseen ja se onkin nähty niin levymyynneissä kuin yleisömäärissäkin. Erittäin kunnioitettava suoritus, pakko myöntää. Eikä varmasti mitenkään helppo tie. Rokkarin elämä voi olla hyvinkin raskasta, varsinkin sillä keikkatahdilla, jota he pitivät yllä huippuvuosinaan.