Siirry suoraan sisältöön

Sturm und drang

Sturm und drang - power metallia nuorten tyylillä

Bändi oli nuorten miesten perustama, sillä jäsenet olivat ensimmäisen levyn ilmestyessä kaikki vain 15-16 -vuotiaita. Vaasassa vuonna 2004 syntynyt suuri ajatus lähti lentoon ja melkoisen hyvällä menestyksellä. Siitä todistavat edelleen hittikappaleet, kuten A million nights ja Rising son. Näitä soitetaan radiossakin edelleen melko tasaiseen tahtiin. Bändin tarina kesti kymmenen vuotta ja vuonna 2014 olikin aika laittaa pillit pussiin. He ehtivät tuona aikana niittää menestystä Suomen lisäksi myös Saksassa, Japanissa ja Italiassa. Myös kaksi ensimmäistä levyä menestyivät loistavasti ja niitä myytiinkin upeasti, yhteensä lähes 100 000 kappaletta. Millainen sitten oli bändin tarina?

Kun Sturm und drang oli vauhdissa, syntyi hittibiisi toisensa jälkeen ja yhtäkkiä vain huomasi, että heidän musiikkinsa soi vähän joka paikassa. Musiikkivideoitakin pyöri ja musiikin tahtiin jammattiin missä vain.

Sturm und drang

Indian oli todellinen hittibiisi

Indian oli vuonna 2007 yksi suosituimmista kappaleista ja saikin nuorten naisten sydämet sykkimään. Power balladi tyylillä tehty biisi sai tuekseen myös näyttävän musiikkivideon, joka kuvailee sanoituksen etenemistä. Biisi itsessään onkin melko tummasävyinen, kuten suomalaisuuteen kuuluukin.

Muutkaan hitit eivät sanoitukseltaan sen pirteämpiä olleet. Rising son kertoo miehestä, joka oli kirottu ja vapautui kirouksestaan mutta kulkee edelleen pimeydessä, jonne tulee viemään myös rakkautensa kohteen. Mutta nämä laulut selkeästi osuivat kohteeseensa ja saavuttivat suuren suosion kohderyhmässään. Selkeästi bändin taustajoukoissa toimineet levy-yhtiöt tiesivät mitä tekevät.

Bändin jäsenistö ja taustavoimat

Melko pienellä vaihtuvuudella pelattiin. Vain kaksi jäsentä on lähtenyt ja jouduttu korvaamaan uusilla. Tärkein taustahahmo oli laulaja André Linmanin isä, joka toimi heidän managerinaan. Hänellä oli enemmänkin musiikkitaustaa, olihan hän ollut mukana kasariyhtyeessä Not Yet seekä myöhemmin myös kevyempää musiikkia esittäneessä Place-2-Go:ssa. Isä myös kirjoitti Andren kanssa kaikki kappaleet.

Ilmeisesti suomirock oli kaivannut tällaista tyyliä, koska yhtye otettiin niin hyvin vastaan. Andre ja alkuperäiseen kokoonpanoon kuulunut Henrik Kurkiala perustivat bändin koulukavereidensa kanssa käytyään Judas Priestin keikalla. Aluksi he soittivat covereita muun muassa Dion tuotannosta. Hyvin pian he saivatkin jo ensimmäisen keikkansa ja tajusivat bändin kaipaavan myös toista kitaristia. Tässä vaiheessa mukaan astui Alex Ivars.

Sturm und drang ja ensimmäinen listahitti

Sturm und drang julkaisi ensimmäisen singlensä, Rising Sonin helmikuussa 2007 ja se nousi heti listoille, jopa niinkin korkealle kuin sijalle neljä Suomen virallisella singlellistalla. Rockmusiikki selkeästi oli pojilla hallussaan, sillä singlen sisältänyt albumikin nousi heti julkaisun jälkeen samaisen listan sijalle kolme. Samana vuonna he tekivät GUN Recordsin kanssa levytyssopimuksen Eurooppaan. Suomessa tätä ensimmäistä albumia myytiin huikeasti platinanlevyyn oikeuttava määrä. Bändi lähti myös ensimmäiselle Euroopan kiertueelleen syksyllä 2007.

A million nights julkaistiin singlenä vuonna 2008 ja samaisena vuonna Sturm und drang äänestettiin Emma-gaalassa vuoden yhtyetulokkaaksi. Tauko oli paikallaan vuonna 2009 sillä uudelle levylle ei tahtonut löytyä sopivaa tuottajaa. Vähän tämän jälkeen Henrik ja Alex erosivat bändistä ja heidän tilalleen tulivat Joel Wendlin ja Jani Kuoppamaa. Muita koko ajan mukana olleita jäseniä olivat Lars Welroos ja Carl Fahllund. Kun bändin pojilla vuonna 2014 alkoi olla paljon muita suunnitelmia ja haaveita, Sturm und drang päätettiin lopettaa.